
BoekStart:
Taalontwikkeling vanaf het allerprilste moment
De eerste 1.000 dagen van het leven zijn van geweldig veel betekenis voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Kinderen die als baby worden voorgelezen, pakken later zelf sneller een boekje en beleven meer plezier aan lezen. En als ze wat ouder zijn, plukken ze daar de vruchten van. Want kinderen die al vroeg worden voorgelezen zijn taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school. Het programma BoekStart is er voor ieder kind en is ontwikkeld om lezen vanaf het eerste moment te stimuleren. Heb jij jouw gratis BoekStartkoffertje al opgehaald?

BoekStart:
Taalontwikkeling vanaf het allerprilste moment
BoekStart:
Taalontwikkeling vanaf het allerprilste moment
De eerste 1.000 dagen van het leven zijn van geweldig veel betekenis voor de verdere ontwikkeling van kinderen. Kinderen die als baby worden voorgelezen, pakken later zelf sneller een boekje en beleven meer plezier aan lezen. En als ze wat ouder zijn, plukken ze daar de vruchten van. Want kinderen die al vroeg worden voorgelezen zijn taalvaardiger, begrijpen teksten beter en hebben meer succes op school. Het programma BoekStart is er voor ieder kind en is ontwikkeld om lezen vanaf het eerste moment te stimuleren. Heb jij jouw gratis BoekStartkoffertje al opgehaald?
Haal gratis jouw Boekstartkoffertje
Als je baby drie maanden oud is, ontvang je een brief van de gemeente of het consultatiebureau. Bij deze brief zit een waardebon. Hiermee kun je het gratis oranje BoekStartkoffertje ophalen in de bibliotheek. In het koffertje vind je twee leuke boekjes en handige informatie en tips om te beginnen met voorlezen.
Interview met BoekStartcoach Marieke Kuil
Marieke is BoekStartcoach in de gemeente Oosterhout en vertelt over dit programma en haar werkzaamheden.
Hoi Marieke! Wat goed dat jij je inzet om mensen bewust te maken van voorlezen en taalontwikkeling vanaf het allerprilste moment. Kun je ons meer vertellen wat jij doet als BoekStartcoach?
"Ik zit als BoekStartcoach bij het consultatiebureau in Oosterhout. Ik ben aanwezig tijdens de spreekuren en ga dan met mensen in gesprek over voorlezen. Ouders kunnen vragen stellen, maar ze krijgen ook tips mee over welke soorten boekjes ze kunnen gebruiken. Wanneer tweetalige gezinnen langskomen, vraag ik ook naar de taal die ze thuis spreken en in welke taal ze voorlezen. Theek 5 heeft namelijk ook anderstalige boekjes beschikbaar. Zolang ouders voorlezen, ben ik tevreden. En dat stimuleer ik zoveel mogelijk tijdens een bezoek aan het consultatiebureau."
Wat is een veelvoorkomende vraag die ouders hebben?
“Waarom zou ik voorlezen als mijn baby nog niks kan? Deze vraag wordt echt heel vaak gesteld en dat kan juist op veel verschillende manieren. Met een zacht knisperboekje stimuleer je bijvoorbeeld ook gelijk de motoriek. Baby’s herkennen al heel snel tegengestelde kleuren, zoals zwart en wit, waardoor ze al na 3 tot 4 weken geïnteresseerd kunnen kijken naar het boekje. Je hoeft dus niet per se voor te lezen om bezig te zijn met taalontwikkeling. Pak er gewoon een boekje bij en benoem de dingen die je ziet. Je kunt ook tijdens het wandelen voorwerpen benoemen. Ook dan ben je al aan het stimuleren en de woordenschat aan het uitbreiden. Zo simpel als wat!"
Waarom ben je dit werk gaan doen?
"Ik kom zelf uit een bevoorrechte positie, dat ik vanuit thuis veel bezig was met taalstimulering. Mijn moeder werkte zelf ook in de bibliotheek en nam altijd boekjes mee. Ik wist dus wat boekjes waren en gebruikte deze, maar ik had ook veel mensen in mijn omgeving die dat niet hadden. En deze mensen zijn er nog steeds. Heel veel... Jammer, want je mist dan zo’n rijke omgeving. Ik hoop dat ik dat kan meegeven aan deze gezinnen. Ik heb zelf ook jonge kinderen en vind het enorm interessant, maar het is wel een grote uitdaging."
Wat is dan de voornaamste uitdaging?
"Het is moeilijk om mensen echt te bereiken. We bereiken wel heel veel mensen, maar dat zijn vaak mensen die toch al in de bibliotheek zijn. We willen juist de gezinnen bereiken die daar (nog) niet naartoe gaan en dat is heel lastig. Je merkt ook dat veel mensen denken dat de bibliotheek niks voor hen is. Dat het te hoog gegrepen is en alleen voor hoogopgeleide mensen. Of zelfs dat ze er niet naar binnen mogen, omdat ze uit een ander land komen of geen lid zijn."

“Ik heb veel tweetalige gezinnen bij het consultatiebureau ontmoet die denken dat de bibliotheek alleen is voor mensen die een opleiding hebben gedaan.”
Wow, heftig dat mensen dat denken...
"Ja, ik heb veel tweetalige gezinnen bij het consultatiebureau ontmoet die denken dat de bibliotheek alleen voor mensen is die een opleiding hebben gedaan. Ze weten vaak niet dat kinderen onder de 18 jaar juist gratis lid zijn. De bibliotheek is juist dé plek om de Nederlandse taal beter te leren. We hebben zelfs buitenlandse boekjes in de collectie!"
Biedt Theek 5, naast BoekStart en anderstalige boeken, ook andere dingen voor jonge kinderen en laagtaalvaardige ouders?
"Zeker. Meerdere dingen zelfs. Een hele bijzondere is de Voorleesexpres, waarbij een vrijwilliger gedurende 20 weken bij een gezin thuis komt voorlezen. Daarnaast organiseren we ook regelmatig activiteiten voor ouders en jonge kinderen, zoals de Mini-Theek en het Mama Café."
Zitten daar kosten aan verbonden?
"Nee, dat is helemaal gratis! De BoekStartkoffertjes zijn ook gratis. Daar zitten twee boekjes in. Als je het koffertje komt ophalen in de bibliotheek, kun je je baby ook gelijk gratis aanmelden als lid. Heel bijzonder dat dit allemaal gratis kan."
Wat goed inderdaad! En als ouders meer willen weten over voorlezen. Wat is dan dé gouden tip die je ze altijd meegeeft?
"Neem je kind bij jou op schoot en blijf in de buurt van elkaar. Ga er echt voor zitten en maak er een momentje van. Hiermee houd je de aandacht vast. Voorlezen op deze manier is goed voor de hechting én je bent bezig met taalontwikkeling. Win-winsituatie!"
Heb je zelf ook een favoriet kinderboek dat je ieder ouder aanraadt?
"Ik heb niet echt één favoriet. Mijn dochter is helemaal wild van het prentenboek; ‘Ssst! De tijger slaapt’. Dit was het prentenboek van het jaar 2018. Daarin zitten veel actieve acties waar je bijvoorbeeld snel over de buik van de tijger moet vegen, omdat ‘ie anders wakker wordt. Dat is een goed boek als je gezellig wilt voorlezen.
Sommige kinderen willen helemaal geen verhaal horen, maar houden wel van een zoekboekje waar je op zoek gaat naar een voorwerp dat verstopt is in het boek. Mijn kinderen zijn hier altijd wel fan van. Als ouder moet je wel weten dat deze boekjes bestaan. Dit soort boeken geef ik altijd mee aan ouders die zelf moeite hebben met de Nederlandse taal of voorlezen in het algemeen."
Bij voorlezen denken mensen vaak aan een standaard prentenboek, maar je hebt het ook over zoekboekjes. Zijn er nog meer van zulke alternatieven?
"Zeker. Er zijn een hoop verschillende soorten boeken voor kinderen naast de bekende prentenboeken. Je hebt boeken zonder woorden, maar ook knisper-, rammel-, bad- en speelboekjes. Deze neem ik vaak mee naar het consultatiebureau, waardoor ouders kunnen ontdekken wat voor hun kindje leuk en interessant is."
BoekStart in het consultatiebureau
Het is belangrijk om BoekStart zoveel mogelijk bekend te maken bij alle nieuwe ouders en hen aan te moedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes en de Bibliotheek te laten ontdekken. En wat is een betere plek om dit onder de aandacht te brengen dan het consultatiebureau, dé plek waar ouders met jonge kinderen komen.
Onze BoekStartcoaches hebben hier hun eigen hoekje ingericht. Zij hebben leuke babyboekjes bij zich, bieden een luisterend oor en geven tips over voorlezen. Daarnaast kunnen zij de jeugdarts en -verpleegkundige ondersteunen door met ouders in gesprek te gaan. Je komt onze BoekStartcoaches ook tegen in de lokale bibliotheekvestigingen om ouders te adviseren, bijvoorbeeld tijdens vragenuurtjes, voorleesuurtjes of andere ouder-kindactiviteiten.

BoekStartcoaches bij Theek 5
In verschillende gemeenten van Theek 5 zijn er BoekStartcoaches werkzaam op het consultatiebureau. Gemeente Oosterhout Marieke Kuil
Gemeente Gilze-Rijen Yessica Wouters
Gemeente Dongen Yvonne Stevens
Gemeente Drimmelen