Theek 5 maakt een breed, pluriform aanbod van informatie (fysiek en digitaal) voor iedereen toegankelijk en beschikbaar. Theek 5 helpt bij het vinden van de juiste, betrouwbare informatie en zet de informatiebronnen in om mensen te verrassen en te inspireren.

Informatiepunt Digitale Overheid

In 2019 is onder de naam Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) een samenwerking tussen bibliotheken en een aantal nationale overheidsinstellingen (o.a. belastingdienst, DUO, UWV en CBR) gestart. Het tempo waarin deze overheidsinstellingen hun fysieke loketten hebben gesloten en digitaal zijn gegaan, is voor een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking niet te volgen. Om dat gat te dichten, worden in openbare bibliotheken van 2019 tot en met 2021 IDO’s geopend en worden bovendien de bibliotheekmedewerkers getraind om burgers met vragen over de digitale overheid te kunnen helpen.

In 2020 is bij Theek 5 in Dongen het eerste IDO geopend. Door corona zijn de andere twee geplande openingen (Oosterhout en Gilze-Rijen) uitgesteld naar voorjaar 2021. Dat verandert niets aan het plan om eind 2021 zes IDO’s in het Theek 5 werkgebied te hebben geopend. De ambitie is om deze IDO’s in samenwerking met lokale partners in elke gemeente uit te laten groeien tot de centrale plek waar mensen uit de lokale samenleving met al hun vragen terecht kunnen.

Online informatie­voorziening

De website van Theek 5 is voor veel mensen een belangrijke informatiebron. De website wordt veelvuldig geraadpleegd voor informatie over onze diensten. Daarnaast wijst Theek 5 ook veel bezoekers de weg naar een uitgebreid aanbod aan digitale informatiebronnen. Juist ook in coronatijd heeft Theek 5 haar website actief ingezet om mensen goed te informeren over corona in de breedste zin van het woord. Zo was er actuele informatie te vinden, maar ook allerlei tips om digitaal te lezen of om de leesvaardigheid en mediavaardigheid van jeugdigen en volwassenen te verbeteren. Natuurlijk voor onze leden, maar ook voor bijvoorbeeld scholen en ouders van schoolgaande kinderen. De website van Theek 5 was al enige tijd toe aan vernieuwing. De uitstraling was niet meer fris en modern en de site was gebaseerd op verouderde techniek. In 2020 is daarom een project gestart om een volledig nieuwe website te ontwikkelen. Deze zal in het eerste kwartaal van 2021 worden gelanceerd. Deze website zal de komende jaren verder uitgroeien tot een ‘virtuele Theek 5-vestiging’, waarmee we onze bezoekers ook online optimaal van dienst kunnen zijn.


34

activiteiten

georganiseerd in de programmalijn Kennis en informatie

344

deelnemers

totaal over de 34 georganiseerde activiteiten in deze programmalijn


VVV Oosterhout


In 2020 heeft Theek 5 de VVV in Oosterhout anders georganiseerd. De aanleiding was een structureel tekort in de begroting. In overleg met de gemeente ontwikkelt de VVV zich tot een klein, slagvaardig en deskundig team dat goede marketing en communicatie verzorgt voor recreatie, toerisme en cultuur. Iedereen kan terecht bij de VVV voor informatie, boekingen, kaarten en souvenirs. Fysiek aan de VVV-balie en -winkel in de Bussel, online via de website ‘Proef Oosterhout’. Ondanks dat er een aantal bezuinigingen hebben plaatsgevonden is ook gekozen om meer ruimte te creëren om de komende tijd de online communicatie te versterken. Het VVV-team onder de verantwoordelijkheid van de programmamaker Theek 5 Oosterhout geplaatst. Gedurende corona heeft de VVV aangepaste VVV-arrangementen aangeboden zoals:

  • Hilarische stadswandeling op 1,5 meter
  • Coronaproof Torenbeklimming met het gezin tegen gereduceerd tarief

De stadswandeling en de Heilige Driehoekwandeling zijn via de app van izi.TRAVEL aangeboden.