Leesproject Scoor een boek! groot succes

Op 29 januari jl. startten NAC, Theek 5 en Nieuwe Veste met het leesproject Scoor een Boek!, de aftrap. Dit project koppelt de populairste sport van de wereld aan lezen. Het doel is om leerlingen uit de groepen 5 en 6 uit Oosterhout en Breda te stimuleren met plezier te (blijven) lezen. Het project is op 8 mei sportief afgesloten mét de bekendmaking van het totaal aantal gelezen boeken, 3811 stuks maar liefst.


Naast sporten en spelen, is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl. Met Scoor een Boek! willen NAC, Theek 5 en Nieuwe Veste dat bereiken. De afgelopen weken hebben leerlingen uit 26 groepen 5 en 6 van diverse basisscholen in Oosterhout en Breda zoveel mogelijk boeken gelezen in de klas. Hiervoor ontvingen zij een leuke en afwisselende collectie boeken. In de groepen werd gesproken over de gelezen boeken, werd een Basisopstelling van de 11 mooiste boeken gemaakt en werden leestips met elkaar gedeeld. Bovendien werd er per gelezen boek een sticker geplakt waarmee de einstand bepaald kon worden. De leerlingen werden via videoboodschappen en andere leuke materialen aangemoedigd door voetbalspeler Gianluca Nijholt van NAC. De meeste leerlingen vonden het project 'leuk' en de boeken 'superleuk' In de rust werden alle groepen door Eus Roovers en een jeugdconsulent bezocht en was de tussenstand ruim 1500 boeken.


Fluitsignaal

Op 8 mei is het project afgesloten. Er zijn maar liefst 3811 boeken gelezen. Helaas konden vanwege het slechte weer de geplande sportieve activiteiten niet doorgaan. Alle deelnemende groepen hebben wel een leuke goodiebag en een gezonde snack ontvangen.

Gianluca Nijholt, speler van NAC Breda, moedigde de deelnemers aan om zo veel mogelijk boeken te scoren.

Geschiedenis van het leesproject

Scoor een Boek! is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV.


Afhankelijk van het gebied heeft de bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. Met het project geven zij aan dat, naast sporten en spelen, lezen erg belangrijk is. Een goede taalbeheersing is namelijk de basis voor zelfstandigheid en een gezonde levensstijl.


Dit project was uniek om het hier twee samenwerkende bibliotheekorganisaties betrof. Zo konden wij een nog groter (fan)gebied bereiken. Op korte termijn wordt bekeken of het project voortgezet kan worden in het werkgebied van Theek 5 en de Nieuwe Veste.