De leukste Netflix films en series om te binge-kijken deze kerstvakantie

Gebaseerd op boeken

Heb jij voor je gevoel heel Netflix al gezien? Of ben je op zoek naar leuke nieuwe series of films om deze kerstvakantie mee te vullen? Wellicht is één van deze titels – gebaseerd op populaire boeken – wat voor jou. Veel kijkplezier!

Fantasy

 • Shadow & Bone is een fantasyserie gebaseerd op de boeken van Leigh Bardugo. Duistere krachten spannen samen tegen wees en kaartenmaker Alina Starkov, maar zij laat een kracht vrij die het lot van haar door oorlog getroffen wereld kan veranderen.
 • The Shannara Chronicles is een serie gebaseerd op The Sword of Shannara trilogie van Terry Brooks. Na de vernietiging van de beschaving worden drie jonge helden de laatste hoop van de aarde als een demonenleger de planeet bedreigt.
 • The Witcher, gebaseerd op de boekenserie van Andrzej Sapkowksi, gaat over de gemuteerde monsterjager Geralt van Rivia die op weg is naar zijn bestemming in een onstuimige wereld waar mensen vaak slechter zijn dan monsters.

Romantisch

 • Outlander is een meeslepend, romantisch verhaal over twee geliefden die gescheiden zijn door de tijd. Gebaseerd op de fantasyromans van Diana Gabaldon.
 • Chesapeake Shores, gebaseerd op de boeken van Sherryl Woods, gaat over een succesvolle carrièrevrouw en alleenstaande moeder die terugkeert naar het kleine plaatsje in Maryland dat haar vader heeft gesticht.
 • Chocolat is een romantische film gebaseerd op het gelijknamige boek van Joanne Harris over een alleenstaande moeder en haar jonge dochter die verhuizen naar een klein Frans dorpje en daar een ongewone chocoladewinkel beginnen op het hoogtepunt van de vastentijd.

Thriller

 • Spoorloos, naar het boek van Harlan Coben, gaat over een man die twee van zijn naasten verliest. Tien jaar later stuit hij opnieuw op een duizelingwekkend mysterie als zijn vriendin verdwijnt.
 • Lost girls is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Robert Kolker en gaat over een moeder die haar vermiste dochter probeert te vinden. Ze vecht voor de waarheid en helpt een reeks onopgeloste moorden op te helderen.
 • Hold the dark, naar het boek van William Giraldi, gaat over een jongen die gedood zou zijn door wolven. Een natuurkenner gaat in de ijzige winter van Alaska naar hem op zoek, maar raakt verwikkeld in een huiveringwekkend mysterie.

Voor kinderen

 • Sjakie en de chocoladefabriek, naar het boek van Roald Dahl, gaat over Sjakie die één van de gelukkige kinderen is met een gouden wikkel en de chocoladefabriek van Willy Wonka mag bezoeken.
 • Dolfje Weerwolfje gaat over een jongetje die op zijn zevende veranderd in een pluizig dier: een wolfje. Hij probeert koste wat het kost zijn geheim te bewaren. Maar lukt hem dat? Naar de boeken van Paul van Loon.
 • Matilda, gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl, is een film over een meisje met speciale krachten die ze gebruikt om haar pestkoppen te weren.

Waarom IJslanders op kerstavond samen boeken lezen

Ieder jaar op kerstavond geven IJslanders elkaar een nieuw boek cadeau. Vervolgens kruipen ze samen met hun nieuwe boek en een lekkere mok warme chocolademelk op de bank of voor het haardvuur en lezen ze de hele avond. Deze traditie heet Jolabokaflod, wat in het Nederlands ongeveer vertaalt naar 'Kerstboekenvloed'.

Deze traditie stamt uit de Tweede Wereldoorlog, toen in IJsland papier één van de weinige dingen was die niet gerantsoeneerd werd. Omdat andere goederen schaars waren, gaven de IJslanders elkaar boeken cadeau voor kerst. En dat bleven ze doen!

Tot op de dag van vandaag heeft IJsland echt een leescultuur. Uit een onderzoek uit 2013 van de Bifröst Univerisiteit blijkt dat maar liefst 50% van de IJslanders meer dan acht boeken per jaar leest en 93% van de bevolking leest minstens één boek per jaar. Ieder jaar sinds 1944 ontvangt elke IJslands huishouden een catalogus met nieuwe boeken van de uitgevers en ieder jaar in november vindt er een grote boekenmarkt plaats in Reykjavík, die niet voor niets de ‘City of Literature’ genoemd wordt.

Wordt Jolabokaflod ook jullie nieuwe kersttraditie?

Geef elkaar met kerst een mooi boek cadeau! Wil je iemand een heel jaar leesplezier cadeau doen? Geef dan een bibliotheekabonnement cadeau. Oh, en vergeet de chocolademelk niet!

Kun je wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van een leuk boek om te geven of om zelf te lezen? Geen paniek, bij Theek 5 hebben we altijd de gouden tip. De volgende titels zijn ook bij de bibliotheek te leen.

 • De liefdesbrief van Lucinda Riley
 • Slaap maar zacht van Linda Jansma
 • Road trip van Graeme Simsion
image