Kindercolleges bij Theek 5

Wat wil jij later worden als je groot bent? Sommige kinderen kunnen daar meteen antwoord op geven, voor anderen zal dat een moeilijkere vraag zijn om te beantwoorden. Voor kinderen die nieuwsgierig zijn naar hoe de wereld in elkaar zit en welke beroepen er allemaal zijn, organiseren wij sinds twee jaar onze Kindercolleges.

Ieder Kindercollege komt er een nieuwe, enthousiaste spreker vertellen over zijn of haar beroep. Kinderen mogen hem of haar alle vragen stellen. De Kindercolleges zijn bedoeld voor kinderen tussen de 5 en 10 jaar en worden georganiseerd bij Theek 5 Baarle, Dongen, Gilze, Oosterhout en Raamsdonksveer.

We hebben al heel veel toffe Kindercolleges georganiseerd. Zo kwamen de brandweer, de boswachter, de burgemeester, de schminker, de muzikant, de notaris en de advocaat al eens bij Theek 5 op visite om te vertellen over hun werk. Super interessant! Ben jij er de volgende keer ook bij?

Kindercollege: Jam met Sem, wat een succes!

Dat Sem Rozendaal uit Dongen een passie heeft voor muziek was al snel duidelijk toen ik hem voor het eerst sprak. Ik was meteen onder de indruk van zijn talent, enthousiasme en bevlogenheid. Begin dit jaar deed Sem mee aan de talentenjacht 'The voice of Holland' en wist het tot de finale te schoppen. Als mede Dongenaar, volgde ik zijn avontuur op de voet. Behalve dat de jonge muzikant een prachtige stem heeft, is hij onwijs goed op het podium: een echte entertainer.

Door: Yvonne Stevens, informatiemedewerker Theek 5 Dongen

Worden wat je wil

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 was ‘Worden wat je wil’. Als er iemand zijn droom probeert na te jagen, is het Sem wel. Daarom leek hij ons de ideale kandidaat voor het allereerste online Kindercollege tijdens de Kinderboeken­week. Hij reageerde meteen positief. Het leek hem ontzettend leuk om zijn passie voor muziek met de kinderen te delen. Daarnaast wilde Sem de kinderen meegeven dat het belangrijk is om je dromen proberen te verwezenlijken en zo te worden wie of wat je wil zijn.

Livestream

Samen met mijn collega Sharon de Hart en Sem werkten we het idee uit van de Jam met Sem. Een Kindercollege waarbij de kinderen samen met de muzikant werkten aan het Kinderboekenweeklied. Behalve dat de kinderen live aanwezig waren, kon je meedoen en -kijken via de livestream. Helaas liet de techniek ons in de steek tijdens de livestream en was er geen mogelijkheid om te chatten, maar dit mocht de pret niet drukken. Vanuit de zaal kwamen volop suggesties voor het Kinderboekenweeklied.

Inspiratie

Tijdens het Kindercollege kunnen kinderen inspiratie opdoen voor allerlei verschillende beroepen. Sam Groenenberg mocht tijdens het Kindercollege een stukje samen spelen met Sem. Een droom die uitkwam! Sem en Sam schitterden samen op het podium. Op Facebook liet Sam weten: “Wat ik later wil worden, weet ik wel: muzikant, net als Sem Rozendaal”. Een reactie waar wij heel blij van worden en waardoor we kunnen terugblikken op geen geslaagde avond.

Benieuwd geworden naar het online Kindercollege? Kijk hier de livestream terug.

Wil je meer weten over Sem? Leest hij bijvoorbeeld graag boeken, of wat vindt hij nou het leukste om te doen? Kijk dan hier naar het interview dat wij met hem hadden.

Kindercollege De Boswachter

Tijdens de Kinderboekenweek in oktober van dit jaar bezochten een aantal boswachters van Staatsbosbeheer onze bibliotheek vestigingen. Ze gingen daar met kinderen in gesprek tijdens de Kindercolleges. Zij vertelden over hun werk en beantwoorden een heleboel vragen.

Anneke Oomes was een van deze boswachters. Zij nam ons in die periode ook mee de heide op. Daar vertelde ze nog meer over haar werk als boswachter en beantwoordde vragen van kinderen die vooraf ingestuurd waren. Wat leuk hoe enthousiast Anneke over haar werk kan vertellen! Wil jij ook alles weten over het werk van een boswachter? Bekijk dan hier het Kindercollege.

image