Kinderen maken kennis met techniek

Het is belangrijk kinderen al vroeg kennis te laten maken met techniek. Zonder techniek zou ons leven er namelijk heel anders uitzien. Daarom organiseert Theek 5 allerlei activiteiten waarvan kinderen kunnen leren.

Je kunt bij Theek 5 aan de slag in het Ontdeklab, je leert programmeren in onze Coderdojo, wij hebben diverse Ontdeklab Ontdekboxen, organiseren meerdere Tech Doe Dagen en geven techniekworkshops. Hieronder lichten we een aantal activiteiten uit.

Tech Doe Dag

Afgelopen jaar organiseerden wij maar liefst twee Tech Doe Dagen. De eerste vond plaats op 6 november in Raamsdonksveer en op 21 november werd deze gave middag georganiseerd bij Theek 5 in Rijen.

De Tech Doe Dag is een middag vol met techniek, proefjes en uitvindingen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. Het is een leuke, laagdrempelige manier om kinderen op een jonge leeftijd kennis te laten maken met de wereld techniek en digitale ontwikkelingen. En dat ze enthousiast waren dat hebben we gemerkt! Dit jaar mochten we maar liefst 356 kinderen ontvangen.

Beide middagen werden geopend met een te gekke show van Mad Science. Kinderen werden betoverd met coole experimenten door de gekke professor. Alsof dat nog niet genoeg was, schoot er schuim de lucht in en was er een vurige afsluiting!

Daarna konden ze aan de slag met hele gave workshops zoals TikTok, Lego We Do of light graffiti. Mochten ze de Duurzame Ontdekbus bezoeken, een eigen VR-bril maken of leren om muziek te mixen als een echte DJ. Natuurlijk mocht ons Fortnite-event niet ontbreken en waren er mooie prijzen te winnen met de Van Pet naar Pret challenge.

Volgend jaar wordt er weer een Tech Doe Dag georganiseerd bij Theek 5 Gilze. Houd onze website in de gaten voor de exacte datum!

PETER MEIJER OVER DE TECH DOE DAG IN RAAMSDONKSVEER


“Goed om te zien dat de jeugd op zo’n jonge leeftijd wordt geënthousiasmeerd voor de techniek.”

Mijn kinderen – Bram en Thijs – hadden zich opgegeven voor een aantal leerzame workshops. Voordat ze aan de workshops begonnen, werden ze verrast door een fantastische openingsshow van Mad Science. Vooral de kolderieke professoren demonstreerden ons op een grappige, maar leerzame wijze wat het gevolg is als je verschillende vloeistoffen met elkaar mengt.

Na deze spectaculaire show begonnen onze mannen aan diverse workshops, zoals het bouwen van robots of het maken van een reactiebaan. Degene die de workshops leidden, namen er de tijd voor om alles stap voor stap uit te leggen. De enthousiaste kinderen wilde gelijk bouwen, maar werden vooral gewezen op het feit dat ze eerst een plan of ontwerp moesten maken. Om daarna volgens plan te gaan bouwen en daar waar nodig het ontwerp moesten bijstellen.

Deze dag stond tevens in het teken van duurzaamheid. Een relatief jong bedrijf recyclet PET-flessen om daar vervolgens lampen of andere voorwerpen van te maken. Op een creatieve wijze was een spinfiets omgebouwd tot PET-fles-versnipperaar.

Wij vonden het niet alleen een fantastische dag, maar vooral ook goed georganiseerd. En dat met zoveel vrijwilligers!

Bram (10 jaar) en Thijs (8 jaar)


“Het was super leuk om te bouwen, vooral de reactiebaan. Dat vonden we zo vet om te doen, dat we thuis ook weleens een reactiebaan maken!”

Techniekworkshop ‘de razende rotormobiel’ voor groep 5

In september en oktober heeft Theek 5 in samenwerking met OTG (Onderwijs Techniekgroep Geertruidenberg) en het Dongemond College de techniekworkshop ‘de razende rotormobiel’ georganiseerd. De groepen 5 van zeven basisscholen uit de gemeente Geertruidenberg hebben de bibliotheek bezocht voor deze workshop.

De workshops werden begeleid door de leerlingen van het Dongemond College. De kinderen kregen eerst een filmpje te zien, waarin werd uitgelegd hoe je een rotormobiel maakt. Vervolgens gingen ze zelf aan de slag om deze zelfgemaakte racewagen te maken. De racewagen wordt aangedreven door een propeller op een motortje met batterij. Zodra de rotormobiel reed, kwam de creativiteit van de kinderen tot uiting tijdens het versieren van de racewagen. De mooiste creaties kwamen na afloop voorbij! En natuurlijk werden er meteen wedstrijdjes gereden. Wie had de snelste racewagen gemaakt?

Een succesvol techniekproject met een mooie samenwerking tussen OTG, het Dongemond College en Theek 5 Raamsdonksveer. Dit project is opgestart om kinderen op een leuke manier kennis te laten met techniek, maar ook om ons Ontdeklab meer bekendheid te geven. Met meer dan 200 kinderen in de bieb kijken we terug op geslaagde techniekworkshops!

Heb jij een leuk idee om kinderen kennis te laten maken met techniek of wil je meer weten over een van onze activiteiten? Neem dan zeker contact met ons op. Dit kan via info@theek5.nl

image