Duurzaamheid en Theek 5

Duurzaamheid is ook bij Theek 5 een belangrijk thema. In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 doelen opgesteld om de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een wereldwijd kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

De doelen richten zich op 5 P’s: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter). Steeds meer organisaties omarmen deze 17 doelen en gaan ermee aan de slag. Zo ook Theek 5.

Wij zijn sterk verankerd in de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd is onze lokale gemeenschap onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Daarom ondersteunt Theek 5 deze doelen en kiezen wij ervoor om deel uit maken van deze beweging.

Hoe doen wij dat?

Door samen met inwoners en samenwerkingspartners uitwisseling van kennis en ervaring te stimuleren over thema’s en onderwerpen die bijdragen aan die betere wereld in 2030. Dit doen wij door het organiseren van lezingen of debatbijeenkomsten, informatie en collectie over belangrijke thema’s en samenwerking met lokale initiatieven om deze bekend(er) te maken en uitwisseling van kennis te stimuleren.

In Oosterhout heeft dat het afgelopen jaar al meer vorm gekregen. Wij lichten de initiatieven dan ook graag even toe:

Open Tea

Op 25 september – tijdens de SDG Action Day – lanceerde SDG lokaal bij Theek 5 Oosterhout een nieuw landelijk initiatief: OpenTea. Bij de sessies gaat het over kennis delen en duurzaam doen.

Onder het genot van een kop duurzame Nederlandse thee van LocalTea gaan ze in gesprek over de verduurzaming van de wereld en vooral ook van de lokale samenleving. Wat kun jij zelf doen? En hoe kun je anderen enthousiast maken om mee te doen. De 17 duurzame ontwikkelings­doelen (SDG’s) van de Verenigde Naties geven de richting aan. Die werelddoelen vertalen we naar lokale acties.

OpenTea-bijeenkomsten vinden plaats op allerlei locaties in het land en staan open voor iedereen die actief wil bijdragen aan een duurzame toekomst.

Week van de duurzaamheid

In oktober waren wij mede organisator van de Duurzaam Oosterhout week. Samen met lokale partners zorgden wij voor een week vol activiteiten voor inwoners, scholen en ondernemers. Op diverse middelbare scholen was aandacht voor duurzaamheid en zwerfafval en waren leerlingen aanwezig bij onze lezing van Florian Dirkse. Ook organiseerden wij samen met H19 afvalbingo’s in drie wijkcentra in Oosterhout voor leerlingen van de basisscholen.

Lezing Florian Dirkse

Na twee jaar rond de wereld zeilen vond Florian Dirkse zijn missie: het opruimen van onze oceanen. Hij is een van de oprichters van The Ocean Clean-up. In een inspirerende en interactieve lezing vertelde hij gepassioneerd over het lef om andere wegen te bewandelen. Natuurlijk hebben wij ook nog een interview met Florian Dirkse gehouden.

Theek 5: onmisbare partner om werelddoelen te vertalen naar lokale acties

Oosterhout is een stad van doeners en levensgenieters. Elke dag zetten we stappen om het de volgende dag beter te doen met prachtige duurzame projecten voor en door inwoners, ondernemers en non-profitorganisaties.

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen om van de wereld een betere plek te maken. Oosterhout SDG Lokaal bundelt krachten en zorgt voor de verbinding om duurzaamheid lokaal te versnellen. Kennisdelen en duurzaam doen staan altijd centraal, online én offline.

Oosterhout is een stad van doeners en levensgenieters. Elke dag zetten we stappen om het de volgende dag beter te doen met prachtige duurzame projecten voor en door inwoners, ondernemers en non-profitorganisaties.

De Sustainable Development Goals (SDG’s) zijn zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen om van de wereld een betere plek te maken. Oosterhout SDG Lokaal bundelt krachten en zorgt voor de verbinding om duurzaamheid lokaal te versnellen. Kennisdelen en duurzaam doen staan altijd centraal, online én offline.

We vertalen 17 duurzame werelddoelen naar de praktijk, maken projecten, activiteiten en initiatieven zichtbaar en brengen vraag & aanbod bij elkaar. In Theek 5 organiseren we kennisontmoetingen. Zo ondersteunen we de bewustwording en ontwikkeling van vaardigheden rond de duurzame ontwikkelingsdoelen.

"De samenwerking met Theek 5 is uitstekend. We hebben dezelfde passie om voor iedereen de lokale samenleving mooier en gezonder te maken. In Oosterhout is Theek 5 de huiskamer van de samenleving. Iedereen is welkom. In onze samenwerking om de werelddoelen onder de aandacht en in de praktijk te brengen, biedt Theek 5 altijd positieve input en feedback", aldus Aad Jörgens, oprichter van SDG Lokaal.

In de toekomst zullen bibliotheken een steeds grotere maatschappelijke rol vervullen. Meer gemeenten zullen ontdekken hoe waardevol die rol is. Dankzij het open karakter hebben bibliotheken een belangrijke verbinding met de samenleving.

Aad Jörgens, oprrichter SDG Lokaal

“Ik verwacht dat de bieb nog meer de plek wordt waar mensen samen oplossingen bedenken voor maatschappelijke vraagstukken. Denk aan mensen wegwijs maken in de digitale wereld van de overheid en zorg.”

Meer weten over onze samenwerking met SDG lokaal?

Bekijk de video over de SDG Action Days of bezoek de website

Op 24 en 25 september vonden de SDG Action Days plaats. Deze dagen stonden in het teken van de 17 duurzame werelddoelen.

image

Een mooi artikel op SDG lokaal Oosterhout over SDG 4 (kwaliteitsonderwijs) in beeld over het werk van Theek 5.

Lees het artikel »

Duuurzaamheid bij Theek 5

In onze Theek 5 vestiging Oosterhout centrum is gestart met het intern toepassen van duurzaamheid met als doel een bijdrage te leveren aan het milieu. Het zijn weliswaar kleine dingen maar veel kleine dingen maken ook het verschil.

Zo wordt het papier en het plastic apart ingezameld en worden de batterijen die we nog wel eens gebruiken apart ingeleverd. Verder gaan collega’s onderling in gesprek over mogelijke initiatieven. Zo gebruiken wij papier dat maar aan één zijde is bedrukt/geprint als kladblaadje en drukken wij, indien mogelijk, onze documenten dubbelzijdig af. Al onze verlichting is voorzien van ledlampen en er wordt gekeken wat er in het gebouw nog verbeterd kan worden.

Ook wordt in het komende jaar ons flyer-beleid tegen het licht gehouden. Steeds meer mensen willen geen papieren folder meer, we gaan kijken hoe wij minder kunnen laten drukken en zaken meer digitaal verspreiden. Collega Marij: “We kunnen samen veel bereiken maar de knop moet dan echt om.”

“We kunnen samen veel bereiken maar de knop moet dan echt om.”

Marij Sweep, ondersteunend medewerker Theek­5 Oosterhout

Theek 5 geeft boeken en dvd's een tweede kans!

Om gebruikte boeken, dvd's en tijdschriften van Theek 5 een tweede kans te geven, verkopen wij ze voor een lage prijs. In onze vestigingen Oosterhout Centrum, Baarle Nassau/-Hertog, Dongen, Gilze, Rijen, Made en Raamsdonksveer vind je een kast met items die uit onze collectie zijn gehaald, maar kwalitatief nog prima in orde zijn.

Kom eens snuffelen en ga op zoek naar jouw nieuwe aanwinst voor de kerstvakantie!

Een duurzame tas met een uniek design

Je kunt bij Theek 5 ook een unieke tas kopen. Onze duurzame tassen zijn niet alleen handig om – keer op keer – je geleende boeken in mee te nemen. Ze hebben ook nog eens een uniek design, gemaakt door de Oosterhoutse kunstenaar Eus Roovers.

Steun Stichting Leergeld

Voor € 2,50 kan deze tas van jou zijn. Met jouw aankoop steun je ook nog eens een goed doel. De volledige opbrengst komt ten goede van Stichting Leergeld.

image