“Ik ben ervan overtuigd dat onze samenleving beter en sterker wordt, als we ons beter verdiepen in de ander waardoor meer wederzijds begrip ontstaat. Het voeren van een brede, maatschappelijke dialoog kan ons daarbij helpen.”


Paul Adels, directeur Theek 5

“Ik ben ervan overtuigd dat onze samenleving beter en sterker wordt, als we ons beter verdiepen in de ander waardoor meer wederzijds begrip ontstaat. Het voeren van een brede, maatschappelijke dialoog kan ons daarbij helpen.”


Paul Adels, directeur Theek 5

Wereldwijd protesteren mensen voor gelijkwaardigheid en gerechtigheid na het overlijden van George Floyd door politiegeweld tijdens zijn arrestatie. Hoe je ook tegen deze ontwikkelingen aankijkt, ze domineren het nieuws in grote delen van de wereld. Ook in Nederland is er hierdoor veel aandacht voor thema’s als discriminatie en racisme. De Amerikaanse literatuurgeschiedenis bevat een omvangrijke collectie boeken over deze thema’s. Veel daarvan zijn vertaald en te lenen als fysiek boek of als e-book bij de bibliotheek. Ook in Nederland zijn een aantal relevante boeken gepubliceerd rond deze thema’s. Wil je hier meer over lezen? Dan vind je hieronder een aantal leestips.

The Hate U Give

– Angie Thomas –

Starr Carter (16, ik-figuur) gaat naar een dure particuliere school, maar woont in een arme wijk vol drugs en straatbendes. De spanning tussen die twee werelden loopt op als Starr getuige is van een schietincident waarbij haar jeugdvriend Khalil door een agent wordt gedood. Vanaf ca. 15 jaar. Ook als e-book verkrijgbaar

De autobiografie van Martin Luther King Jr.

– Martin Luther King Jr. –

Biografie van Martin Luther King (1929-1968), waarin zijn werk als voorvechter van gelijke burgerrechten voor de zwarte bevolking van de Verenigde Staten van Amerika centraal staat.

Echte Amerikaanse jongens (All American boys)

– Jason Reynolds –

Als Rashad ten onrechte voor winkeldiefstal wordt opgepakt en mishandeld door een politieagent, belandt hij in het ziekenhuis. Is dat gebeurd omdat Rashad zwart is? En moet Quinn, die zelf wit is, actie ondernemen omdat hij gezien heeft wat er gebeurde, ook al kent hij de agent goed? Vanaf ca. 15 jaar. Ook als e-book verkrijgbaar

De buitenvrouw

– Joost Zwagermans –

De komst naar een West-Friese scholengemeenschap van een lerares uit Paramaribo roept veel reacties op. Ook als e-book verkrijgbaar

Nijntje en Nina

– Dick Bruna –

Nijntje heeft een penvriendin in een ver land: Nina. Op een dag komt deze met het vliegtuig en blijft logeren. Nina ziet er hetzelfde uit als Nijntje, maar is bruin van kleur. Nijntje zou ook wel bruin willen zijn. Goed te gebruiken voor peuters en jonge kleuters wanneer het gaat over verschil in uiterlijk. Vanaf ca. 2 jaar.

How are you going to save yourself

– Jim Holmes –

De jonge student Gio groeit op in Rhode Island als de zoon van een zwarte vader en Italiaanse moeder. Samen met zijn vrienden Rye, Ross en Dub laveert hij heen en weer tussen de sociale regels van de zwarte middenklasse en de lagere regionen van de samenleving met drugsgebruik en beroving. Debutant Holmes schrijft op een manier dat het vaak lijkt of Gio niet echt actief deelneemt aan de eerstgenoemde activiteiten maar alles lijdzaam ondergaat. Enerzijds valt dat te verklaren door de invloed van drugs maar ook kan het een stijlmiddel van de auteur zijn om de stuurloosheid uit te drukken van deze jongeren die moeite hebben een plaats in de samenleving te vinden. Goed besproken in de Engelse pers.

Een keukenmeidenroman

– Kathryn Stockett –

In het Mississippi van de jaren zestig wordt aan zwarte vrouwen wel de opvoeding van blanke kinderen toevertrouwd, maar niet het poetsen van het tafelzilver. Drie vrouwen zijn het allesbepalende racisme meer dan zat en besluiten dat de verschillen tussen hen minder belangrijk zijn dan de overeenkomsten.

Als Beale Street kon praten

– James Baldwin –

Harlem, begin jaren zeventig, de tijd van Aretha Franklin en Ray Charles. De 19-jarige Tish is zwanger van haar grote liefde Fonny, een jonge beeldhouwer. Hij zit vast, beschuldigd van een verkrachting, ingerekend door een racistische agent. Terwijl hun beider families hun best doen om Fonny's naam te zuiveren, wordt het jonge paar heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. Een liefdesverhaal als de blues, gepassioneerd, melancholiek en onvergetelijk.

Iedereen racist: de multiculturele droom ontleed

– Alain van Hiel –

Het uitgangspunt van dit boek is dat racisme menselijk is, omdat mensen zich het meest met hun eigen groep verbonden voelen. Het wordt pas een probleem als negatieve gedachten over de andere groep de overhand krijgen en mensen buitengesloten worden. De voorwaarden om vooroordelen te verminderen, zijn onder meer gelijkwaardig contact. De multiculturele samenleving en racisme zijn een gegeven, maar samenleven is niet onmogelijk als er goede maatregelen worden getroffen om mensen mee te laten doen. Veel Nederlandse titels en Nederlandse voorbeelden.

Meer leestips voor kinderen en jongeren?

Bekijk dan ook het lijstje samengesteld door onze collega’s van Bibliotheek Rotterdam:

image