Boeken top 5 van onze medewerkers

De afgelopen tijd hebben we op onze Facebookpagina de top vijf boekentips van onze collega’s gedeeld zodat je ook tijdens coronatijden onze expertise niet hoefde te missen. Mocht je ze gemist hebben op social media, kun je in dit artikel weer volop boekeninspiratie opdoen. Zoveel mensen, zoveel smaken: er zit wat bij uit allerlei verschillende genres. Je kunt er ongetwijfeld een gouden tip uithalen die past bij jouw voorkeuren!

Boeken top 5 van onze medewerkers

De afgelopen tijd hebben we op onze Facebookpagina de top vijf boekentips van onze collega’s gedeeld zodat je ook tijdens coronatijden onze expertise niet hoefde te missen. Mocht je ze gemist hebben op social media, kun je in dit artikel weer volop boekeninspiratie opdoen. Zoveel mensen, zoveel smaken: er zit wat bij uit allerlei verschillende genres. Je kunt er ongetwijfeld een gouden tip uithalen die past bij jouw voorkeuren!

De top 5 van... Marjolijn Schuurmans

Informatiemedewerker Theek 5 Oosterhout

1. Het achtste leven (voor Brilka)

Nino Haratischwili (roman)

Deze vuistdikke roman vertelt het verhaal van een familie, zes generaties vrouwen in Georgië. Heerlijk om in weg te duiken, mooi geschreven, spannend en ook leerzaam.

2. Een onberispelijke man

Jane Gardam (roman)

Deel één van een trilogie. Dit eerste deel is geschreven vanuit het perspectief van Edward Feathers 'Old Filth', die terugkijkt op zijn leven als advocaat, op zijn huwelijk en op de verstandhouding met zijn collega en concurrent Veneering. Deel twee heet 'Een trouwe vrouw' en vertelt het verhaal van Old Filth vanuit het oogpunt van zijn vrouw Betty. Het derde deel 'Laatste vrienden' speelt zich af na het overlijden van Old Filth en daarin blikt zijn collega/concurrent Veneering terug op hun vriendschap. Het zijn drie heerlijke boeken om te lezen, omdat de auteur een scherpe blik heeft maar toch veel aan de verbeelding van de lezer overlaat. Met één zin schetst ze een hele persoon of situatie.

3. Het woud der verwachting

Hella Haasse (roman)

Het epische levensverhaal van Charles van Orléans, dichter en staatsman ten tijde van de Honderdjarige oorlog. Als geen ander kan Hella Haasse een historisch verhaal schrijven. Als liefhebber van de Middeleeuwen ben ik een groot fan van dit boek.

4. Een mooie dag om te sterven

R.J. Ellory (thriller)

Deze vuistdikke roman vertelt het verhaal van een familie, zes generaties vrouwen in Georgië. Heerlijk om in weg te duiken, mooi geschreven, spannend en ook leerzaam.

5. Alleen met de goden

Alex Boogers (roman)

Een coming-of-ageverhaal met sterk autobiografische elementen. Een boek als een mokerslag. Prachtig verhaal en goed geschreven.

De top 5 van... Mara van der Weijden

Informatiemedewerker Theek 5 Gilze en Rijen

1. Restraint of Beasts

Magnus Mills (fictie/humor)

Hou je van Little Britain, Keeping Up Appearances en die echte absurde echte Engelse humor? Magnus Mills is je man. Dit boek is in het Engels te lezen als E-book via onlinebibliotheek.nl. Het is zijn debuutroman en meteen ook een van zijn betere boeken (eigen mening natuurlijk). Het is ook al een oudje (verschenen in 1998), maar wel tijdloos.

2. De Meeste mensen deugen

Rutger Bregman (non-fictie/mens en maatschappij)

Uitgelezen kans om dit boek juist via de onlinebibliotheek te kunnen lezen, de papieren versie is voorlopig nog wel even gereserveerd (en dat was al voor de corona crisis). Het meest recente werk van Bregman had niet actueler kunnen zijn, het gaat over de intrinsieke goedheid van de mens die juist in tijden van tegenspoed tot uiting komt. Echt een boek als oppepper en hoopgever als je vertrouwen in de mensheid af en toe een deukje oploopt.

3. De Achterkant van Nederland

Pieter Tops en JanTromp (non-fictie/mens en maatschappij)

Heel toegankelijk als het niet je dagelijkse kost is maar je wel geïnteresseerd bent in hoe dat nou precies zit, infiltratie van de onderlaag in de bovenlaag van de samenleving. Feit of fictie?

4. De verloren kinderen

Diney Costeloe (fictie/oorlogsverhaal)

5. Boeken van Jenny Colgan

(fictie/romantisch)

Fan van Jenny Colgan? Onder andere bekend van Café zon en zee en haar nieuwe boek: Wintereiland. Ook ik sta in de wachtrij voor de laatste titel ;) maar al zoekende op onlinebibliotheek.nl kom ik er nu juist achter dat er een kort verhaal van haar beschikbaar is als e-book: Een Verre kust. Dit is nu juist een titel die alleen als e-book is gepubliceerd, kijk die ga ik meteen op mijn digitale boekenplank zetten!

De top 5 van... Karin de Reus

Ondersteunend bibliotheekmedewerkerster Theek 5 Oosterhout en lid van ons collectieteam

1. Simon

Marianne Fredriksson (roman)

Een Zweedse jongen komt er na een redelijk gelukkige jeugd achter dat hij geadopteerd en joods is. Hij gaat op zoek naar zijn achtergrond. Heel mooi beschreven. Het verhaal maakte veel indruk op mij en liet mij een tijd niet los.

2. Margaretha

Jan Siebelink (historische roman)

Mooie historische roman over Margaretha van Parma, de dochter van Karel V en landvoogdes tijdens de godsdiensttwisten. De gebeurtenissen worden vanuit het perspectief van Margaretha beschreven. Haar leven was moeilijk en ze wekte bij mij zowel bewondering als medelijden op.

3. Eva’s oog

Karin Fossum (thriller)

Deze Noorse schrijfster heeft een groot aantal spannende thrillers op haar naam staan. Eva’s oog was het eerste boek dat ik van haar las en ik werd meteen gegrepen door de wat melancholische sfeer die je vaak in Scandinavische thrillers treft.

4. Winterijs

Peter van Gestel (fictie/oorlogsroman/10+)

Dit is een jeugdboek, dat zich afspeelt net na de tweede wereldoorlog en gaat over de vriendschap tussen twee jongens van 10 jaar. Beide jongens hebben te maken gehad met een groot verlies. De eenzaamheid die uit dit boek spreekt is me altijd bijgebleven.

5. Dromerspoel

Juliet Marillier (fantasy)

Dit is het eerste deel van de serie Meidoorn & Grim. Een verbitterde genezeres die lang onterecht gevangen heeft gezeten komt vrij onder strikte voorwaarden, o.a. geen wraak nemen. Ze gaat samen met haar voormalige celgenoot Grim op pad. De sfeer van een vervlogen sprookjesachtige werkelijkheid die Marillier oproept vind ik geweldig.

De science fiction top 5 van... John van Haaften

Mediacoach Theek 5

1. Hyperion

Dan Simons (sciene fiction)

Gelezen in de meest idyllische settings tijdens mijn rondreis in Canada. Dat is niet de enige reden dat het boek me is bijgebleven. Het is een meesterwerk!

2. Ender’s game

Orson Scott Card (sciene fiction)

Dit is een van de beste science fiction aller tijden. Het plot is fantastisch! #mustread

3. Duin

Frank Herbert (sciene fiction)

Dé klassieker.

4. Fahrenheit 451

Ray Bradbury (sciene fiction)

Mijn kennismaking met Science fiction. Tijdloos en erg goed geschreven.

5. Het laatste rijk

Brandon Sanderson (sciene fiction)

Het eerste deel van de ijzersterke Mistborn trilogie.

De top 5 van... Diana van Gorp

Jeugdconsulent Theek 5 Dongen en Geertruidenberg

1. De poppenspeler

Camilla Grebe, Paul Leander-Engström (fictie/thriller)

Een Zweedse medewerker van een zakenbank in Moskou moet toezien hoe een grote aandelentransactie eindigt in de dood van de eigenaar en hoe zijn vriend wordt vermoord wegens het bezit van een klein aandelenpakket.

Een al wat oudere titel, maar de auteur is zeker de moeite waard om te onthouden en ook “in het echt” te leen.

2. Het hout

Jeroen Brouwers (fictie)

WINNAAR ECI LITERATUURPRIJS 2015 In een door kloosterlingen geleid jongenspensionaat vindt in de jaren vijftig van de vorige eeuw seksueel misbruik, sadisme en vernedering plaats. Broeder Bonaventura is er getuige van en zwijgt zoals iedereen. Maakt dit hem medeplichtig? 'Het hout' geeft een indringend beeld van de misdaden en de hypocrisie in de roomse kerk, die heden nog de verontwaardiging en frustratie oproepen van wie er het slachtoffer van zijn geweest. (Bron: Flaptekst, uitgeversinformatie)

Beklemmend, maar ontzettend mooi.

3. Allemaal willen we de hemel

Els Beerten (fictie/kinderboek/oorlogsroman)

In het Vlaamse dorp van Ward valt er tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een aanslag op verzetsleden een dode. Wards vroegere vriend Jef beschuldigt hem van moord. Jef wordt de held, maar is hij dat wel? Vanaf ca. 15 jaar.

Kinderboek doet geen recht aan dit boek; is een echte aanrader!

4. Honderd uur nacht

Anna Woltz (fictie/kinderboek/ avonturenroman)

Emilia (14, ik-figuur) vliegt stiekem naar New York. Als ze daar aankomt, blijkt er een orkaan onderweg te zijn. Emilia sluit vriendschap met drie kinderen en samen proberen ze de storm te overleven. Vanaf ca. 12 jaar.

5. Het woud

Nele Neuhaus (fictie/thriller)

Als in een uitgebrande caravan een lijk wordt gevonden, vermoedt het rechercheursduo Oliver von Bodenstein en Pia Kirchhoff dat het om brandstichting gaat, maar de oplossing moet van de dorpsbewoners komen die het onderzoek bemoeilijken door te zwijgen.

Weer eens wat anders dan Scandinavische thrillers.

Op de hoogte blijven van onze boekentips? Houd dan onze Facebookpagina in de gaten en like ons

image