Digi-Taalhuis gaat digitaal

Vanaf nu heeft ons Digi-Taalhuis ook een online spreekuur. Je kunt ons bellen op maandag van 15.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer (085) 744 10 52. Als je liever videobelt via Whatsapp is dat ook mogelijk.

Digi-Taalhuis gaat digitaal

Vanaf nu heeft ons Digi-Taalhuis ook een online spreekuur. Je kunt ons bellen op maandag van 15.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur via telefoonnummer (085) 744 10 52. Als je liever videobelt via Whatsapp is dat ook mogelijk.

Wat is het Digi-Taalhuis?

In ons Digi-Taalhuis kan iedereen die beter willen lezen, schrijven, spreken of luisteren terecht. Bijvoorbeeld als je de Nederlandse taal aan het leren bent. Ook bieden we hulp aan voor mensen die (beter) willen leren internetten of andere digitale vaardigheden, zoals e-mailen, onder de knie willen krijgen.

Taal is overal. De hele dag door zie je overal teksten. Ook moet je tegenwoordig veel via het internet regelen. Maar wat als dat voor jou helemaal niet zo vanzelfsprekend is en je moeite hebt het allemaal te begrijpen? En wat als je de taal niet goed snapt? Daarvoor is ons Digi-Taalhuis. Kom als het straks weer kan gerust eens langs voor informatie of advies over oefenen met een taalvrijwilliger of over (onze) taal- en computercursussen. Wij hebben een Digi-Taahuis in Oosterhout, Raamsdonksveer en Made. Bij onze vestigingen in Baarle, Gilze en Rijen bieden wij een Praatpunt aan.

Digi-Taalhuis in coronatijd

De afgelopen tijd, waarin de bibliotheken gesloten waren, hebben de coördinatoren en vrijwilligers van het (Digi-)Taalhuis er alles aan gedaan om het contact warm te houden. Zo verstuurden we iedere week een nieuwsbrief met daarin tips en tricks zodat onze vrijwilligers online aan de slag konden met het begeleiden van hun Taalmaatje. Ook vertellen de coördinatoren van het Digi-Taalhuis over hoe zij hun werk aanpakken in deze tijd, waarin het niet mogelijk is elkaar fysiek te ontmoeten.

Ellen de Wijs (Coördinator Digi-Taalhuis): “Het werken in het Digi-Taalhuis betekent voor mij altijd veel gesprekjes met vrijwilligers, deelnemers en samenwerkingspartners. Dit contact levert veel voldoening en inspiratie op. Helaas is dit in de huidige omstandigheden allemaal wat moeilijker. Toch levert dit gedwongen moment van berusting ook mogelijkheden op. Zo zijn we bezig met het maken van een uitgebreid overzicht van websites en apps die je als vrijwilliger kunt gebruiken voor het oefenen met je deelnemer.

Verder is er nu tijd om de kaders voor het Digi-Taalhuis nader te bepalen en de doelstellingen voor 2020 op papier te zetten. Ten slotte ben ik bezig met het maken van een nieuwe folder en taalkaart voor de gemeente Drimmelen, het bijwerken van bestanden en het volgen van een digitale cursus.

Zoals je ziet, verveel ik mij nog niet, maar ik zal blij zijn als we elkaar weer kunnen zien en aan de slag kunnen met ons doel: het verminderen van laaggeletterdheid.”

"Ik zal blij zijn als we elkaar weer kunnen zien en aan de slag kunnen met ons doel”

Ellen de Wijs, Coördinator Digi-Taalhuis

Digi-Taalhuis tips & tricks

Een aantal van de tips uit de nieuwsbrief delen we ook hier graag, omdat ze voor iedereen die interesse heeft in het Digi-Taalhuis interessant zijn.

Decamerone van ITA x VPRO Mondo

Elke dag een nieuwe video uit Boccaccio’s Decamerone, gelezen door theateracteurs van ITA en HNT.

De Start!-krant

De begrijpelijkste krant van Nederland. Een uitgave van Eenvoudig Communiceren.

Online taallessen van Ad Appel

Woord voor woord

Een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners om de woordenschat te vergroten.

image