Iets maken wat er zonder mij niet zou zijn, dat geeft een kick


Een interview met Eus Roovers

Iets maken wat er zonder mij niet zou zijn, dat geeft een kick


Een interview met Eus Roovers

Iets maken wat er zonder mij niet zou zijn, dat geeft een kick


Een interview met Eus Roovers

“Ik houd vooral van alledaagsheid en imperfectie”

Oosterhoutse schrijver, dichter en kunstenaar Eus Roovers is een bekend gezicht bij Theek 5. Zijn verhalen en kunstwerken maken ons vaak aan het lachen en we werken graag samen aan bijzondere projecten. Laatst kon je Eus zijn werk bewonderen op de ramen van onze vestiging in Oosterhout én momenteel op de unieke boekenlegger die je in juni in jouw Theek 5 bibliotheek gratis kunt ophalen. Voor MEER Magazine doet hij een boekje open over zijn werk:

Vertel eens iets over jouw werk?

"Ik bedenk en maak dingen. Dat kan een verhaal, gedicht of boek zijn, een tekening of een 3D-object. Tekst vormt vrijwel altijd de basis van mijn werk. Vandaaruit probeer ik iets grappigs te maken. Bijvoorbeeld een boek zonder letters, een scheurkalender met 365 identieke blaadjes of een weegschaal met de tekst ‘Niet aankomen’."

Hoe ben je deze corona periode doorgekomen?

"Een groot deel van mijn werk bestaat uit het geven van lezingen en workshops, met name op basisscholen. Toen die dicht moesten, was mijn agenda ineens een stuk leger. Dus toen ben ik in opdracht portretjes van mensen en dieren gaan tekenen, om zo toch nog wat omzet te halen. Dat liep best goed, haha. Ook kwam ik – juist door corona – op het idee van een expositie op de ramen van Theek 5. Zo kan een crisis juist ook weer nieuwe initiatieven opleveren. Verder heb ik de extra tijd vooral besteed aan achterstallige administratie, updaten website, fietsen in de buitenlucht en nieuwe ideeën bedenken."

Waarom besloot je kunst te maken?

"Ik merkte al een tijdje dat alleen schrijven me steeds minder voldoening gaf, dus toen ben ik ook tekeningen gaan maken. Omdat mijn tekenskills nogal te wensen overlaten, werden dat al snel ‘knullige’ tekeningen. En al doende kwam ik erachter dat ik van die tekeningen ook weer objecten in 3D kon maken. Zo blijf ik mezelf vernieuwen, dat heb ik wel nodig. In het algemeen wordt kunst vooral geacht hoogdravend en esthetisch te zijn. Ik ga daar graag dwars tegenin, ik houd vooral van alledaagsheid en imperfectie. Voor mij moet het vooral grappig zijn en mensen op die manier raken."

Hoe kom je aan inspiratie voor je kunst en verhalen?

"Goed luisteren en om me heen kijken. Een kunstenaar ‘ziet’ dingen die iemand anders niet opmerkt. Daarbij ben ik altijd op zoek naar de eenvoud. Hoe simpeler, hoe beter. Het liefst pak ik alledaagse gebruiksvoorwerpen en maak daar met een simpele ingreep iets anders van. Zo heb ik onlangs een LEGO poppetje van mijn zoontje Teun ‘geleend’, op een vel papier een tekstballon getekend met ‘ik ik ik ik ik ik’, dat samen laten inlijsten en dat is dus het kunstwerk ‘Egopoppetje’ geworden. Heb overigens wel aan Teun moeten beloven dat bij verkoop van het werk hij tien LEGO poppetjes terugkrijgt." 😊

EUS ROOVERS

(Oosterhout, 1968)

Niet zo beroemde kunstenaar, bedenkt en maakt dingen. Eus werkt(e) voor Uitgeverij De Bode, Theek 5, Jij en je Kinderen, Rabobank Amerstreek, Donald Duck, magazine Hand in Hand, Ouders van Nu, BN DeStem, Bavaria, Oosterhout Nieuws en Sesamstraat Televisie.
eusroovers.nl

Heb je een favoriet eigen kunstwerk, gedicht of verhaal? Waarom is dat je favoriet?

"Ik heb een aantal boeken geschreven met mijn eigen kinderen Pam en Teun in de hoofdrol. Zoals ‘Schat in zicht’, ‘Pas op, Pam’, ‘Teun en de mug’ en ‘De Boomboot’. Die twee zijn in het echte leven ook mijn helden, dus vond ik wel dat ze hun eigen boekjes verdienden."

Wat vind je het allerleukste aan je werk?

"Het spelen. Liefst zit ik een beetje te mijmeren, aan te klooien en te knutselen en dan maar kijken waar ik uiteindelijk uitkom. Iets maken wat er zonder mij niet zou zijn, dat geeft een kick. En de verkoop van een werk geeft ook veel energie. Niet alleen vanwege het geld. Het gegeven dat mijn creatieve idee iemand zodanig aanspreekt dat diegene het in huis aan de muur hangt, dat blijf ik bijzonder vinden."

“Die twee zijn in het echte leven ook mijn helden”

Waarom heb je voor het ontwerp voor de boekenlegger die je voor ons hebt gemaakt gekozen? Was de 'taalvout' een bewuste keuze?

"Het ontwerp van de boekenlegger is voor mij een voorbeeld van hoe je met een simpele ingreep, namelijk door slechts één letter te veranderen, ineens een heel andere betekenis aan iets geeft. En door het bewust taaltechnisch niet te laten kloppen, roept het vanzelf een reactie in je hersenen op zodra je het waarneemt. En ga je er misschien even over nadenken. En dat is denk ik wat kunst moet doen: iemand op de een of andere manier weten te raken."

Boekenlegger cadeau

Speciaal voor Theek 5 ontwierp Eus een unieke boekenlegger. Alle leden en overige bezoekers kunnen er één meenemen. De komende maanden lanceren we elke 1e dag van de maand een nieuwe boekenlegger, waarvoor een wisselende lokale kunstenaar een uniek ontwerp aanlevert.

NIEUWE MAAND NIEUWE BOEKENLEGGER

In juli ligt dit kleurrijke exemplaar op je te wachten. Deze maand geïllustreerd door Certified Zentangle Teacher, Stella Peters-Hessels.

Kom langs en neem er gratis één mee!

image