"Het belang van bibliotheken wordt onderschat"


Een interview met auteur en jurist Roxane van Iperen

Foto door: Jan Willem Kaldenbach

“Door de variëteit in aanbod leerde ik de mogelijk­heden van literatuur kennen”

Op 26 april jl. was bestseller schrijfster Roxane van Iperen te gast bij Theek 5. Via een livestream vanuit Theater de Bussel gaf zij een lezing over haar boek ’t Hooge Nest. Na de lezing konden kijkers van de livestream vragen stellen.

MEER Magazine heeft haar ook een aantal vragen gesteld:

Wat was jouw eerste kennismaking met een bibliotheek?

"Hoe oud ik was, weet ik niet meer. Maar de bibliotheek was voor mij als kind een snoepwinkel. Al die verhalen, landen en mogelijkheden waarin ik middagenlang kon verdwijnen. Nu kinderen de hele wereld op een scherm in hun handpalm hebben, hoop ik dat de bibliotheken toch een ontmoetingsplek blijven voor lokale gemeenschappen. Ik denk dat dat belang wordt onderschat."

In hoeverre is de bibliotheek van invloed geweest op jouw schrijverscarrière?

"Zonder het brede en bijna kosteloze aanbod van de bibliotheken in de vele plaatsen waar ik heb gewoond, in binnen- en buitenland, had ik niet zoveel gelezen. Juist door de variëteit in aanbod (iedere bibliotheek legt weer de nadruk op iets anders) leerde ik de mogelijkheden van literatuur kennen."

Waarom ben je begonnen met schrijven?

"Ik heb altijd geschreven, van jongs af aan. Het was een manier om gedachten te ordenen en op een veilige manier te communiceren met de buitenwereld. Veilig, omdat je zelf besluit of een ander je tekst ooit te lezen krijgt, of niet."

Je hebt een achtergrond in de rechten. Wat zijn de voor- en nadelen daarvan voor je schrijfwerk?

"Bijna alleen maar voordelen. De vele jaren op kantoor hebben me zitvlees gegeven en een strak werkritme. Een zaak bepleiten kent een soortgelijke denkwijze als een verhaal goed overbrengen: welke stijl en compositie past het beste?"

ROXANE VAN IPEREN

(Nijmegen, 1976)

Roxane van Iperen is auteur en jurist.
In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde 't Hooge Nest. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020.
roxanevaniperen.nl

Heb je een lievelingsboek? Zo ja, welke is dat en waarom?

"Dat is vragen naar mijn lievelingskind!"

Hoe ziet jouw schrijfritueel er uit?

"Geen echte rituelen, in een gezin met drie kinderen en twee werkende ouders is het pakken wat je pakken kan, inclusief avonden, weekenden en vakanties."

Wordt je volgende boek weer een non-fictie boek?

"In september komt eerst een brievenbundel naar aanleiding van 't Hooge Nest en de 4 mei-lezing, dat wordt heel bijzonder. Een selectie uit de talloze reacties en oorlogsreflecties die ik de afgelopen jaren ontving. Daarna weer een roman, en dan weer een non-fictie boek."

't Hooge Nest

Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduik­adressen in Nederland. 't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Bibliografie

Schuim der aarde 2016 't Hooge Nest 2018 De genocidefax 2021

image