Voorleestips voor thuis

Voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling. Allesbepalend bij het voorlezen is: praten met elkaar. Een verhaal krijgt meer betekenis als je met je kindje praat over wat jullie zien en lezen; zo breng je het verhaal tot leven. Op deze pagina een aantal voorleestips en tips wat je nog meer met boeken kunt doen. Even geen tijd om zelf voor te lezen? Ga dan lekker zitten voor Voorleespret Online.

Voorleespret Online

Bekijk onze kant-en-klare voorleesfilmpjes. De verhaaltjes worden voorzien van illustraties, dans of muziek door docenten van h19. Ga er even lekker voor zitten en geniet.

image
image

Boeken­babbels

Ben je op zoek naar leuke boeken maar weet je niet zo goed wat je allemaal nog meer met het boek kunt doen? Onze jeugdconsulenten Margo en Marjorie helpen je! Ze tippen een aantal leuke boeken en geven tips om nog meer uit het boek te halen, zoals spelletjes, apps etc. Bekijk onze Boekenbabbels »

image
image

Voorlezen aan je baby

Tip 1

Ga samen lekker op een rustige plek zitten. Doe radio, televisie en computer/laptop uit, dat leidt maar af. Zorg ervoor dat je zelf ook prettig zit.

Tip 2

Houd je baby zo vast, dat je oogcontact kunt maken.

Tip 3

Kies een afbeelding in het boekje en laat deze goed zien. Houd het boekje zo stil mogelijk, zeker als je baby nog heel klein is. Draait je kind de oogjes of het hoofdje weg, gun het dan even rust.

Tip 4

Eén of een paar afbeeldingen laten zien is genoeg. Het boek hoeft niet in een keer uit; jaag het er niet doorheen.

Tip 5

Laat je stem horen, wat je zegt is eigenlijk niet zo belangrijk. Benoem wat er te zien is, maak bijpassende geluiden of zing een liedje!

Voorlezen aan je dreumes of peuter

Tip 1

Zet de radio/televisie/tablet uit. Zo is er geen afleiding en is er alle aandacht voor het verhaal dat je samen gaat lezen.

Tip 2

Geef je kind gelegenheid om iets te zeggen tijdens het voorlezen. Het gaat erom dat je kind praat, dus alle opmerkingen over het verhaal zijn goed.

Tip 3

Stel je dreumes een vraag bij wat er te zien is; ook al kan een kind nog niet praten, vaak snapt het een eenvoudige vraag wel (‘Zie jij het hondje?’; ‘Wat zegt het hondje?’: ‘Wafwaf…’).

Tip 4

Lees hetzelfde boekje een aantal keren voor. Dat biedt je kindje houvast en herkenning. Vol trots zal het al gauw meedoen, en bijvoorbeeld ‘blaffen’ nog voor je kunt vragen: ‘Wat doet het hondje?’.

Tip 5

Maak van de voorleesmomenten een vaste gewoonte. Kies daarvoor de tijd die jou goed uitkomt: lekker rustig ’s morgens vroeg, ’s middags samen op de bank of voor het slapen gaan.

image