Werk­vormen voor in de groep

Het prentenboek Coco kan het! is een prentenboek vooral om voor te lezen aan peuters en kleuters. De illustraties zijn sfeervol getekend waarop speciale details te vinden zijn, zoals een insect in een boom. Ook laten ze veel emoties zien, waardoor je zult merken dat kinderen zich helemaal inleven in hoe Coco zich voelt.

Het boek bevat een verhaal over moed verzamelen, dat bij iedereen herkenning zal oproepen. Want iets leren dat je nog niet kunt, vraagt moed. Het ene kind overschat zichzelf en denkt alles te kunnen, terwijl een ander kind bij een nieuwe uitdaging al bij voorbaat roept ‘ik kan het niet’. Peuters en kleuters zullen zich daarom direct herkennen in het vogeltje Coco, dat moet leren vliegen maar niet durft.

Dit leuke en leerzame verhaal biedt uitstekende aanknopingspunten om te praten over zelfvertrouwen, durven doen en het leren van nieuwe vaardigheden.

Werkvormen

  • Bekijk samen de voorkant en lees de titel voor. Stel dan de vraag: Waar is Coco? Coco kijkt bang. Waarvoor is ze bang, denk je?

Beeldt samen met de kinderen de emotie ‘bang’ uit met je gezicht of het hele lijf. Benoem de kenmerken van hoe de emotie ‘bang’ er uit ziet en hoe je die terug ziet bij de kinderen. En hoe zie je er uit als je niet bang bent, maar juist veel durft?

  • Op pagina 3 – 4 in het boek gluurt Coco naar beneden. Wat is het hoog!

Dit is een heel mooie aanleiding om met de kinderen te fantaseren wat er allemaal te zien is heel ver in de diepte. Creëer een richel/rand waar de kinderen op kunnen staan. Dit kan met een bank in de gymzaal, maar bijvoorbeeld ook met een opgerold laken. Zo staan de kinderen net als Coco op de tak, heel hoog. Stimuleer de fantasie door uit te beelden hoe je kan bibberen van angst als je zo hoog staat. Of kijk je ogen uit naar wat je allemaal ziet in de lucht als je zo hoog in de boom bent. Maar dan gluur je naar beneden… Wat is het hoog! Wat zie je allemaal daar beneden? Laat de kinderen hun fantasie gebruiken, alles mag benoemt worden.

  • De kinderen in je groep durven vast ook al een heleboel

Maak ruimte in de klas of in het gymlokaal waar ieder kind kan laten zien wat hij/zij allemaal al kan en durft. Durven de andere kinderen dit ook?

  • Speel het verhaal eens na in geluiden

Verzamel verschillende muziekinstrumenten of ga met de kinderen op zoek naar geluiden in de groep die passen bij de opeenvolgende fragmenten in het boek. Het boek start met ‘Vandaag is een grote dag, alle kleine vogels gaan voor het eerst vliegen’. Welk geluid past er bij de feestelijke gebeurtenis van een grote dag? En hoe klinken de vogeltjes die beginnen te vliegen? Kies voor vrolijk klinkende geluiden en laat deze met vlot tempo klinken, waarna ook de kinderen dit laten horen. Vervolgens durft Coco niet te vliegen. Welk instrument of welk geluid klinkt als bang? Kies voor een zwaarder klinkend geluid en een langzaam ritme. In het verhaal worden de positieve kanten en negatieve kanten van vliegen om de beuren belicht, wissel de geluiden die bij deze stemmingen passen af.