"Als je van lezen gaat houden, gaat er een wereld voor je open"


Een interview met Kinderboeken­­ambassadeur en schrijfster Manon Sikkel

"Als je van lezen gaat houden, gaat er een wereld voor je open"


Een interview met Kinderboeken­­ambassadeur en schrijfster Manon Sikkel

“Kinderen moeten toegang hebben tot boeken, maar ook tot volwassenen die het leuk vinden om te lezen en het goede voorbeeld geven”

Wat doet een kinderboeken­ambassadeur?

"Als kinderboeken­ambassadeur word je gekozen door stichting Lezen. Zij kiezen een kinderboekenschrijver die twee jaar lang een soort reclame maakt voor het lezen van kinderboeken. Dit is een hele eer. De ambassadeur kiest voor een thema. Mijn thema is diversiteit. Hier zet ik mij twee jaar lang voor in. Ik wil graag minder stereotype personages zien en meer kleur, meer buitenlandse namen, meer kinderen met een donkerdere tint of hoofddoek die een hoofdpersoon zijn. Ik wil graag dat alle kinderen zichzelf kunnen herkennen in kinderboeken."

Waarom is lezen zo belangrijk volgens jou?

"Ik geloof erin dat je iedere dag vijftien minuten zou moeten lezen en dat iedere school een schoolbibliotheek zou moeten hebben. Tenzij er natuurlijk een bibliotheek dichtbij is. Elk kind moet op loop- of fietsafstand de mogelijkheid hebben om boeken te lezen. Als er geen boeken zijn, hoe kun je ze dan lezen? Helaas ligt het er heel erg aan waar in Nederland je woont of je makkelijk aan boeken kunt komen. Terwijl het zo belangrijk is dat je vanaf jongs af aan veel leest. Eén op de vier jongeren heeft moeite met lezen en schrijven. Dat probleem is lastig op te lossen als iemand al vijftien is. Daarom vind ik het belangrijk dat kinderen al jong beginnen met lezen en dat ze voorgelezen worden."

Wat vind je van het Kinderboeken­week­­thema ‘En toen’?

"Ik vind het echt een heel mooi thema. Vertellen over vroeger is altijd verhalend. Het doorgeven van deze verhalen aan elkaar is waarom we als mensen vertellers zijn. We kunnen veel van verhalen leren. Het thema leent zich ook goed voor non-fictie. Voor sommige lezers is non-fictie lezen echt een beloning. Fictie maakt dingen die gek of ongrijpbaar zijn toegankelijk, maar non-fictie is echt minstens zo belangrijk."

Vind je lezen leuk?

"Ik vind lezen leuk omdat ik het al mijn hele leven doe. Ik denk dat je lezen pas echt leuk gaat vinden als je het goed kan. Dat groeit vanzelf. Lezen hoeft niet leuk te zijn. Het zou wel verplicht moeten zijn. Het is noodzakelijk. Als je moeiteloos teksten kan begrijpen kun je je in deze maatschappij goed staande houden. Je leert over de wereld op een veel snellere manier. Je leert over veel verschillende meningen. Ik zie lezen als een vaardigheid. Als je het leuk gaat vinden is dat heel fijn, maar dat is voor mij een bonus. Natuurlijk moeten we wel proberen om het leuk te maken. Als je het leuk vindt om te lezen is het heerlijk. En als kind moet je niet afhankelijk zijn van de volwassenen om je heen of zij het leuk vinden om (voor te) lezen. Gelukkig zijn er leesconsulenten en -coördinatoren. Een gouden oplossing, want zo hoef je het niet alleen te doen. Kinderen moeten toegang hebben tot boeken, maar ook tot volwassenen die het leuk vinden om te lezen en het goede voorbeeld te geven."

Vind je schrijven dan leuker?

"Eerlijk? Eigenlijk vind ik schrijven geen bal aan, haha! Nee, het verzinnen van verhalen, dat is echt mijn ding. Ik houd ontzettend van fantaseren. Het daarna op papier zetten is een beetje een klusje, iets wat moet. Maar verhalen verzinnen, dat vind ik heerlijk. Ik schud zo een verhaal uit mijn mouw. Ik kan er wel honderd op een dag verzinnen als het moet. In je verbeelding heb je zoveel ruimte. Op het moment dat je van lezen gaat houden, dan gaat er een wereld open in je hoofd. Een wereld zonder grenzen. Ik heb er mijn beroep van gemaakt om mijn fantasie op papier te zetten."

MANON SIKKEL

(Raamsdonk, 1965)

Schrijver, journalist, psycholoog en sinds 10 april 2019 officieel de Nederlandse Kinderboeken­ambassadeur De Kinderboeken­ambassadeur vraagt aandacht voor kinderboeken in binnen- en buitenland en benadrukt dat (voor)lezen een groot verschil kan maken in het leven van jonge mensen.

manonsikkel.nl