ZO BELANGRIJK IS VOORLEZEN. LEKKER BLIJVEN DOEN!

Bijna alle 0- tot 5-jarigen worden voorgelezen. Daarna leert je kind lezen en stopt ongeveer een kwart van de ouders met voorlezen. Dat is een grote misser, want voorlezen blíjft belangrijk, zeker als je kind al kan lezen. Waarom blijft voorlezen ook voor oudere kinderen belangrijk?

4 REDENEN

Waarom voorlezen ook voor oudere kinderen belangrijk is:

1.

Het verbindt: het voorlezen vormt een fijn contactmoment. Je bent écht even bij elkaar en beleeft samen hetzelfde verhaal.

2.

Het versterkt: Je leert je zoon of dochter nog beter kennen. Je komt erachter wat je kind interessant, grappig of saai vindt aan het boek en wat hij of zij zou doen in een bepaalde situatie. En je kind hoort dit natuurlijk ook van jou.

3.

Het verrijkt: Jullie ontdekken samen nieuwe werelden doordat jullie lezen over levens en culturen van andere (fantasie)plekken. Fantasie en inlevingsvermogen worden hierdoor geprikkeld en verrijkt.

4.

Het bevordert: voorgelezen worden is goed voor de taalontwikkeling van kinderen. Het bevordert hun plezier in lezen én het traint hun concentratievermogen. Als je veel voorleest, is de kans op laaggeletterdheid lager. Kinderen die regelmatig voorgelezen worden houden namelijk langer plezier in lezen en dit bevordert ook succes op school. Een win-win situatie dus!

Tip: Creëer een Taalrijke Thuisomgeving

Om laaggeletterdheid bij kinderen tegen te gaan, is het belangrijk dat je hen een taalrijke thuisomgeving biedt. In een taalrijke thuisomgeving wordt er veel samen gezongen en gepraat, wordt er regelmatig voorgelezen en gesproken over boeken, lezen ouders zelf, zijn er veel boeken, kranten en tijdschriften aanwezig en gaan ouders met hun kinderen naar de bibliotheek.

"Als je voorleest uit boeken voor wat oudere kinderen, komt de één na de andere vraag. Boeken zijn een aanleiding tot de mooiste gesprekken."

– Sjoerd Kuyper –

"In poëzie valt van alles te ontdekken. Bovendien zijn gedichten vaak lekker kort, waardoor je in weinig tijd toch veel langs ziet komen om over te praten."

– Monique Hagen –